energie

Van hard werken word je sterk. Toch?

Van hard werken word je sterk?

Mijn zoontje is onlangs 1 jaar oud geworden. Daar horen vanzelfsprekend cadeautjes bij. Van oma kreeg hij ‘Guido de Graafmachine’. Dat is (heb ik mij laten vertellen) een ware held in deze leeftijdscategorie. Guido is een stoere graafmachine, met veel energie, die leuk kan zingen met rake teksten. Een zinnetje uit zijn repertoire ‘van hard werken word je sterk’. Een boodschap waarmee je niet vroeg genoeg kan beginnen moeten de makers gedacht hebben.

Van hard werken word je sterk?

Maar Guido zette mij wel aan het denken. Word je eigenlijk nog wel zo sterk van hard werken? Ik begin mij zo langzamerhand af te vragen hoeveel mensen energie krijgen van hun werk. Niet alleen neemt het aantal mensen met een burn-out toe, ook krijgen mensen op steeds jongere leeftijd te kampen met oververmoeidheid blijkt uit dit onderzoek. Hoeveel mensen doen de dingen waardoor ze in hun kracht staan en komen met veel energie thuis van hun werk?

Ik ben deze blogs gaan schrijven omdat ik in een omgeving ben gaan werken die mij ontzettend inspireert. Een omgeving zonder managers en zonder functies. Ik word constant uitgedaagd om zelf de regie te nemen, omdat niemand vertelt wat ik moet doen. ‘Dat klinkt natuurlijk heel hip’ hoor ik je denken…….maar hoe werkt dit in de praktijk? Eigenlijk best wel easy.

Van werk dat bij je past word je sterk!

Binnen eelloo hebben we 23 werkzaamheden geformuleerd. Ik kies zelf welke werkzaamheden het beste bij mijn talenten passen en waar ik het meeste energie van krijg. Deze heb ik aan mijn collega’s gepresenteerd zodat zij weten waarvoor ze mij kunnen benaderen. Als er werk wordt verdeeld, wordt er met name gekeken naar ieders talentenpagina. Samen verdelen we het werk. Ik doe nu niet alleen projecten waar ik veel energie van krijg, maar ik ben ook veel bewuster geworden van zowel mijn eigen talenten als de talenten van mijn collega’s. Dit versterkt niet alleen de samenwerking, maar het zorgt ook voor verbinding in het team. Dus ik zou de makers van Guido willen adviseren om het zinnetje te veranderen in ‘van werk dat bij je past word je sterk’…..

En eerlijk is eerlijk, echt sterk word ik van het bootcampen in de avonduren.

Geïnspireerd over hoe wij talent centraal zetten?

Ik vertel je er graag meer over.

Deze blog is geschreven door Sara Bakker

Scroll to top