Het Transvorm Loopbaan Portal: een cadeautje!

Het Transvorm Loopbaan Portal: een cadeautje!

Liesbeth Verstegen van Transvorm stond als projectleider aan de wieg van het loopbaanportal. Ze blikt terug op het ontstaan van het portal, staat stil bij het moois dat er nu staat én kijkt vooruit. En dat alles met veel trots en energie. Mensen werkzaam in de sector zorg en welzijn zorgen héél goed voor een ander, maar vaak onvoldoende voor zichzelf. Zelden nemen deze harde werkers de rust en ruimte om te ontdekken: wat is mijn droombaan, wat maakt me gelukkig in mijn werk, wat zijn mijn talenten, wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt, hoe kom ik het beste tot mijn recht? Transvorm moedigt deze mensen aan werk van zichzelf te maken. Het Transvorm Loopbaan Portal (TLP) is daarbij het perfecte hulpmiddel.

Transvorm, wil je helpen?

“Als je ziet wat we hebben neergezet met het loopbaanportal en wat het met mensen doet, dan kan je niet anders dan ontzettend blij zijn”, beaamt Verstegen. “Het verhaal begon in november 2013, toen vanuit diverse zorg- en welzijnsorganisaties de vraag kwam: ‘Is het mogelijk om op het gebied van het testen van onze medewerkers samen ‘iets’ op te zetten? We zijn allemaal een beetje zoekende en iedereen probeert zelf het wiel uit te vinden. Transvorm, wil je helpen?’ Natuurlijk wilden we dat. Er is meteen een klankbordgroep in het leven geroepen.” Verstegen vervolgt: “Al snel bleek de vraag zeer uiteenlopend. Sommige mensen wilden instrumenten voor werving & selectie, terwijl anderen bijvoorbeeld meer behoefte hadden aan tools voor het laten doorstromen van medewerkers, om competenties mee te toetsen of die nuttig zijn bij re-integratietrajecten of jaargesprekken. Vanuit al deze verschillende invalshoeken is uiteindelijk het loopbaanportal ontstaan. Eelloo heeft het portal voor ons ontwikkeld.”

Van lancering tot eindresultaat

Op 10 maart 2014 werd het Transvorm Loopbaan Portal officieel gelanceerd. Vanaf toen zijn we verdergegaan met een kleinere werkgroep, bestaande uit mensen uit het werkveld. Zij gaven ons waardevolle input en feedback. We wilden niets statisch neerzetten, dit is het en daar moet je het mee doen. Voor ons was het juist belangrijk dat gebruikers meekeken: is dít wat we nodig hebben? Het was een heel proces. Door de jaren heen hebben we nog een aantal pittige slagen gemaakt en is er volop aan het portal gesleuteld. Zo zijn we tot een prachtig eindresultaat gekomen, waar we voor de volle honderd procent achter staan.”

Vergeet jezelf niet

Welke ontwikkeling het portal de afgelopen jaren ook heeft doorgemaakt, de visie is altijd ongewijzigd gebleven. “Het is écht bedoeld voor de medewerker”, benadrukt Verstegen. “En om die medewerker extra tegemoet te komen, bestaan er twee programma’s: een uitgebreide versie ‘Maak werk van jezelf’ (circa vijf uur invulwerk) en een korte versie ‘Snel op weg naar ander werk’ (ongeveer twee uur invulwerk). We hebben bewust deze splitsing gemaakt, omdat een aantal gebruikers aangaf dat het maken van de test teveel tijd kost. Zorgverleners staan erom bekend weinig tijd voor zichzelf te maken. Zonde, want je mag jezelf niet vergeten. Investeer in je persoonlijke groei en ontwikkeling.”

Inzicht

Het invullen van de tests levert veel inzicht op. Medewerkers ontdekken waar ze goed in zijn en waar nog kansen voor ontwikkeling liggen. “Mensen hebben ooit een diploma behaald, maar hun groei gaat door. Competenties die niet op het diploma staan, bijvoorbeeld een talent voor bemiddelen of onderhandelen, bieden nieuwe kansen. Iemand die zeer nauwkeurig blijkt, is misschien wel de ideale eindverantwoordelijke voor het medicijngebruik. Vraag mensen naar hun beste persoonlijke kwaliteiten en ze voelen zich zwaar ongemakkelijk. Maar als het uit een test rolt en officieel op papier staat, mag het er zijn en kun je ermee aan de slag.”Wanneer mensen zich bewust raken van hun talenten, bloeien ze vaak helemaal op.” Het loopbaanportal is écht bedoeld voor de medewerker.

Pak de regie

“Het geeft een boost om te weten wat je in huis hebt, vooral nu er veel veranderingen in de Zorg plaatsvinden”, zegt Verstegen.“Zo moeten zorgverleners vaker zelfstandig en in kleinere teams werken, wat om een andere werkhouding vraagt. Ga niet zitten wachten tot een ander zegt wat je moet doen. Pak de regie! Het is van belang dat je je ontwikkelt, dat je bijblijft. Zorg dat je over een tijdje ook de kennis en vaardigheden
hebt die nodig zijn voor een fijne baan. Met behulp van het portal werk je aan een duurzame inzetbaarheid. Ontdek wie je bent, waar je momenteel staat en waar je naartoe wilt. Zorg voor een grotere bewustwording als het gaat om je loopbaan. Verken je kansen en mogelijkheden en stel een eigen actieplan op.”

Berg informatie

Het loopbaanportal richt zich volledig op de medewerker. “De testresultaten bewaar je in een eigen e-portfolio. Niemand kan dit document inzien. Je beslist zelf of je het wil delen. Het is ook mogelijk om jezelf te blijven testen. Heb je bijvoorbeeld aan de competentie ‘geduld’ gewerkt, dan zie je welke mogelijkheden dat biedt binnen je team of de arbeidsmarkt. De tests geven een berg aan informatie, waardoor ze ook nuttig zijn voor leidinggevenden. Ik adviseer managers om zelf ook eens een test te maken om te zien wat het oplevert. Of gebruik de testresultaten van medewerkers (indien gewenst en akkoord) voor jaargesprekken.”

Het leeft…

Verstegen: “Het unieke van ons loopbaanportal is dat het meer is dan alleen een instrument. Met slechts de lancering van een portal heb je helemaal niks. De kracht zit ‘m in het palet eromheen. Je moet zorgen dat het leeft. Daar blijven we ons voor inzetten. Onze ambassadeurs organiseren allerlei bijzondere bijeenkomsten in het veld. Zo zijn er loopbaancafés en trakteren we op een ludieke theatershow over werkgeluk. De energie die tijdens die momenten voelbaar is, is niet te beschrijven. Het bruist! Mensen steken duimen in de lucht: ‘Wat goed dat dit bestaat, bedankt!’ Er was laatst een mevrouw die de test samen met haar zoon had gemaakt, omdat ze moeite had met het digitale aspect. Ze vond het geweldig: ‘Kijk wat ik allemaal kan!’ Als mensen zo dankbaar zijn en het portal echt als een cadeautje zien, dan gloei ik stiekem van trots. ”Duimen in de lucht: wat goed dat dit bestaat!”

Maak werk van jezelf!

Het Transvorm Loopbaan Portal is een loopbaanomgeving voor medewerkers van Brabantse zorg- en welzijnsorganisaties die zijn aangesloten bij Transvorm. Speerpunten van het portal zijn mobiliteit en inzetbaarheid. Maak werk van jezelf! Ben regisseur van je eigen loopbaan. Doe werk waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Voor nu, maar ook voor later. Wees voorbereid op veranderingen in het zorglandschap, zodat je klaar bent voor nieuwe taken, beroepen en manieren van werken. Het gratis invullen van de tests in het portal levert nieuwe inzichten op als het gaat om jouw (toekomstige) werk en persoonlijke ontwikkelingen. Je ontvangt een persoonlijk e-portfolio met een overzicht van je loopbaan tot nu toe én alle testresultaten. Daarmee kan je jezelf perfect presenteren. Daarnaast krijg je toegang tot alle vacatures die passen bij je profiel.

Lees hier het artikel hoe het Transvorm Loopbaan Portal samen met eelloo tot stand is gekomen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het TLP Magazine uitgebracht door Transvorm.

Nieuwsgierig?

Ik vertel graag meer over onze aanpak. Bel Annick! 06 53 65 67 15

1 gedachte over “Het Transvorm Loopbaan Portal: een cadeautje!

  1. […] 2014 werd het Transvorm Loopbaan Portal gelanceerd. De noodzaak was hoog: in Brabant dreigden 12.500 mensen hun baan in de zorg te […]

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven