Het APQ-programma zet aan tot actie.


Zo bevorderen organisaties proactief loopbaangedrag

Werk is er voor mensen. En niet andersom. Steeds meer organisaties helpen hun professionals een loopbaan uit te stippelen die waarde toevoegt aan hun leven. De eerste stap is: positie bepalen door het APQ-programma.

APQ staat voor Arbeidsmarkt Positie Quotiënt. Het APQ-programma voor duurzame inzetbaarheid is in de afgelopen4,5 jaar ruim 8000 keer afgenomen. Wat doet het APQ-programma? En hoe werken organisaties ermee? Cili Even van WGV Zorg en Welzijn, Anna van der Horst van eelloo, en een HR-adviseur uit de financiële sector delen hun ervaringen in deze klantcasus. Lees hier de APQ-klantcasus.

Flexibel aanpassen

Anna van der Horst van eelloo: “Voor organisaties is het steeds belangrijker dat ze zich flexibel kunnen aanpassen en snel aansluiten op veranderingen in de markt, wensen van klanten of technologische ontwikkelingen. Als je professionals iets in handen geeft om zelf te sturen, help je ze inspelen op veranderingen. Mensen kunnen dan zelf de regie nemen over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt en hun persoonlijke ontwikkeling.”

APQ: ervaring uit de financiële sector

Een HR-adviseur uit de financiële sector: “Het APQ-programma levert belangrijke input voor het loopbaanplan van al onze professionals. Stilstaan bij de waarde die je hebt op de arbeidsmarkt, is een goede start. We willen mensen inzicht bieden in hun ontwikkelpunten, kansen en mogelijkheden – binnen of buiten onze organisatie.”

Mensen die iets anders willen, kunnen de arbeidsmarkt verkennen met een andere tool van eelloo. “Stel: iemand wil een baan in het onderwijs. Dan kan hij direct zien wat de vraag is in die sector. De financiële sector verandert enorm. Competenties die morgen gevraagd worden, zijn anders dan die van vandaag. We bieden een scala aan mogelijkheden als mensen zich willen verbreden, ontwikkelen of iets anders willen.”

Loopbaancoaching voor iedereen

Het APQ zet mensen aan tot beweging en actie, op een toegankelijke manier. “Bij eelloo zien we het als loopbaancoaching voor iedereen”, zegt Anna. “Als je tijdig begint met de juiste acties, vergroot je de kans op werk dat aansluit op wie je bent, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt.”

Laagdrempelige interventie

“Proactief loopbaangedrag is aan te leren”, vervolgt Anna, die promoveert op dit onderwerp. “Met kleine interventies veroorzaak je al een gedragsverandering. Als je mensen een bepaald element uit hun APQ-rapport laat selecteren, en als je ze daarmee op weg helpt – bijvoorbeeld door ondersteuning bij het schrijven van een pitch of het zoeken naar vacatures – vertonen ze 6 maanden later nog steeds proactief loopbaangedrag.”

Lees hier de gehele APQ-klantcasus.

Download hier het APQ voorbeeldrapport

Download hier de APQ online presentatie

Meer willen weten over het APQ-programma?

Bel Anna van der Horst

088-100 47 77

 

 

Scroll to top