Top trainees selecteren. Onze klantcasus bij KLM

Per kwartaal melden honderden topkandidaten zich aan voor het Management Traineeship van KLM. Slechts een fractie daarvan haalt de eindstreep. Maar iedereen – ook wie afvalt – ervaart een goede candidate experience: het online Recruitment Portfolio krijgt ruim een 8. In deze klantcase lees je hoe KLM samen met eelloo toptalent selecteert.

“Vanuit recruitment doen wij enorm ons best om mensen zichzelf te laten zijn”, zegt Beeke Ebbinge, Recruiter Young Potentials bij KLM. “We willen transparant zijn. Open over verwachtingen. Samen met eelloo hebben we de persoonlijke aanpak van KLM in het selectieproces gebracht.”

Nieuw toptalent

Beeke: “De hamvraag is natuurlijk steeds: hoe krijg je de juiste mensen in de eerste gespreksronde. En we willen zorgen voor een goede candidate experience. Die is extra belangrijk in deze tijd, waarin het vechten is om talent. De selectieprocedure voor het traineeship is een visitekaartje voor KLM. Laatst zei iemand: ‘Ik heb nog nooit zo’n fijn en leerzaam selectietraject gehad.’ Dan denk ik dat we het goed doen. We merken dat mensen er positief op terugkijken; ze geven het Recruitment Portfolio gemiddeld een 8.”

Stap voor stap

In 2017 startte de samenwerking van KLM en eelloo. Beeke: “We zochten een innovatieve sparring partner die een compleet online platform kon ontwikkelen. Met het resultaat zijn we heel blij. In het KLM Recruitment Portfolio vinden onze kandidaten alles bij elkaar: informatie, tests en uitslagen. Zo overzichtelijk, dat ik als recruiter nauwelijks vragen krijg.” Kandidaten die de online procedure succesvol doorlopen – een capaciteitentest, persoonlijkheidsvragenlijst, videopitch en motivatie/cv-selectie – krijgen een selectiegesprek met een recruiter van KLM. Bij elke stap vallen er kandidaten af. Zij krijgen persoonlijke feedback. Uiteindelijk gaan er per kwartaal zo’n 12 door naar de selectiedagen en jaarlijks neemt KLM gemiddeld 15 toptalenten aan. Beeke: “Dat zijn mensen die echt energie krijgen van leidinggeven. Ze zijn in staat teams te motiveren, talent van mensen te zien en resultaten te behalen. De combinatie van denken, voelen en kracht is hun grote kwaliteit.”

Scherp blijven

Elk kwartaal bespreekt Sara Bakker vanuit eelloo de resultaten met Beeke. Sara: “We kijken steeds wat er de afgelopen periode is gebeurd. Hoeveel kandidaten zijn er aangenomen? Hoeveel vallen er per stap af? Welke details vallen op? Ons onderzoeksteam analyseert de uitkomsten en op basis daarvan sturen we bij. Na het eerste kwartaal in 2017 is bijvoorbeeld de doorlaatgrens van de capaciteitentest aangepast: het percentage afvallers na de eerste stap is nu wat hoger. En na het derde kwartaal is de videopitch toegevoegd. Daardoor krijgt KLM al vroeg in het traject een krachtig beeld van iemand.” Beeke: “Ik vind het heel prettig dat eelloo zulke verbeteringen aandraagt. Data verzamelen en conclusies trekken – daar gaan we steeds meer naartoe. Het kost tijd, maar deze aanpak maakt de selectieprocedure steeds beter.”

Ruimte voor persoonlijkheid

Zijn er nog wensen voor de toekomst? “KLM is mensgericht”, zegt Beeke. “We zijn altijd op zoek naar echtheid en authenticiteit. Soms denk ik dat ik goede kandidaten mis, omdat onderdelen van het cv – bijvoorbeeld leidinggevende ervaring – doorslaggevend zijn in de selectie. Ik hoop dat het cv op den duur minder leidend wordt. Dan zou het alleen nog gaan om persoonlijkheid en om de criteria die we nu ook hanteren: vloeiend Nederlands spreken, nul tot drie jaar werkervaring en een afgeronde master.” Sara vult aan: “Deze generatie afgestudeerden wil betekenis toevoegen aan werk. Het zou mooi zijn als hun persoonlijke verhaal meer ruimte krijgt. Die mogelijkheid kunnen we zeker bieden in het KLM Recruitment Portfolio. Zodat je echt kunt gaan kijken: wie is iemand en wat heeft hij of zij te brengen.” Beeke: “Dit is weer zo’n voorbeeld van hoe eelloo met ons meedenkt. De selectieprocedure is echt een coproductie.”

Lees de hele klantcasus: Top trainees selecteren. Onze klantcasus bij KLM

Meer willen lezen over aanpak van eelloo bij het selecteren van trainees? Lees het artikel: RH-recruitment? Trainees selecteren op basis van hun verhaal bij gemeente Utrecht

Nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen in het assessment vak? Kom naar het Assessment Tech Event op 25 september in Utrecht.

Meer willen weten over het selecteren van trainees?

Bel Sara

088-100 47 77