Fit - passend werk

Passend werk: are we made for each other?

Jij en je baan spenderen veel tijd samen. Je brengt misschien nog wel meer tijd door op je werk dan thuis.  Wanneer jij en je baan echt voor elkaar gemaakt zijn, krijg je veel energie van je werk, voel je je betrokken en zet je je in om er echt iets moois van te maken. Wanneer jullie match niet optimaal is, zorgt dat vaak voor stress, sleur, het gevoel dat je niet echt iets bijdraagt of dat je niet verder komt samen. Kortom jullie zijn niet helemaal gelukkig samen. Het is dus uitermate belangrijk dat jij en je baan een echte klik met elkaar hebben. Maar hoe weet je of die klik voldoende aanwezig is. Kiezen jullie echt voor elkaar, of is het tijd om opzoek te gaan naar een betere match?

Toegevoegde waarde en fit

Jij en je baan passen bij elkaar wanneer jullie wederzijdse toegevoegde waarde ervaren. Je kunt een inschatting maken van hoe goed de match tussen jullie is door jezelf af te vragen hoe het zit met de volgende drie niveaus van fit (Cable & DeRue, 2002):

1. Persoon - organisatie fit
In hoeverre komen jouw persoonlijke waarde overeen met de organisatiewaarden en de cultuur? Vinden jullie dezelfde dingen belangrijk, werken jullie toe naar een overeenkomstig doel?

2. Behoeften – opbrengst fit
Is er een goede overeenkomst tussen wat jouw werk je te bieden heeft en wat je verwacht van een baan? Dit kan zijn op het gebied van salaris, ontwikkelmogelijkheden, uitdagingen, werkplezier, energie etc.

3. Eisen en vaardigheden fit
Sluiten jouw vaardigheden, opleiding en talenten goed aan bij wat het werk van je vraagt? Heb je het gevoel dat je het werk goed aankunt en dat je wordt ingezet op waar je goed in bent.

Groei naar elkaar toe - onze tips

Door je bewust te zijn van de manier waarop jij en je baan bij elkaar passen en waar het nog wringt, wordt het mogelijk om in actie te komen. Je kunt zelf dichter naar je baan toe groeien.

Wanneer jullie minder goed bij elkaar passen doordat je nog niet zo goed bent in een belangrijk onderdeel van je baan of is het tijd om verder te ontwikkelen en iets nieuws te leren. Maar je baan kan ook naar jou toe groeien. Vraag jezelf af, waar ben ik blij mee en wat kan anders? Zoek naar hoe je je baan kan aanpassen aan wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld door een nieuwe uitdaging aan te gaan, je volgende stap concreet te omschrijven en te bespreken met anderen, van rol te veranderen of bestaande taken anders aan te pakken.

Meer willen weten hoe je dit kan aanpakken? Lees dan deze blog.

Deze blog is geschreven door Anna van der Horst

Hulp nodig?

We helpen je graag verder.

Hier heb je ons nummer:

088-100 47 77

Passend werk - fit met je werk
Scroll naar boven