Playground-Blog deel 6: De RH-Playground in tijden van Corona

Bij eelloo werken we in de RH PlaygroundKort gezegd is dit onze manier van werken waarbij we zonder vaste teams en functies maar met gebruik van onze talenten en ambities dagelijks samen ondernemen en de dromen van eelloo realiseren.

Deze blog gaat over onze ervaringen in de afgelopen maanden, waarin we- net als ieder bedrijf- geconfronteerd werden met een nieuwe werkelijkheid.

Al snel werd duidelijk dat onze flexibele manier van organiseren voordeel bracht in deze tijd. We waren al gewend te werken zonder baas en zelf na te denken over hoewaar en wanneer we ons werk het beste kunnen doen. Er werd al regelmatig thuis gewerkt voor de corona-tijd. De voorzieningen waren gelukkig op orde om dit ineens fulltime te kunnen doen. We waren ook al gewend om te werken in projecten en zelf actief informatie te delen met collega’s. Dit doen we bijvoorbeeld door een tweewekelijkse stand-up met de hele organisatie, onze Epic Talk. Om elkaar goed op de hoogte te houden hebben we deze stand-up meteen wekelijks en online ingepland. Al snel hebben we een peiling gedaan onder alle collega’s om te horen hoe iedereen zijn thuissituatie was, hoe iedereen in zijn werkvel zat, of ze het druk hadden of juist niet. Zo probeerden we te peilen waar men behoefte aan hadWe merkten dat de online projectmeetings lekker efficiënt waren maar minder ruimte gaven voor de persoonlijke noot en onderlinge verbinding. Daarom hebben collega’s in kleine groepen ook gesprekken gevoerd over hoe ieders werkbeleving en organiseerden we enkele online vrijdagmiddagborrels. De vaste stoelmasseur van eelloo kon natuurlijk niet langskomen, daarom hebben we hem gevraagd online workouts te verzorgen. Daarnaast hebben we extra aandacht gevraagd voor persoonlijke verhalen van collega’s in onze maandelijkse Playground-sessies. We deelden altijd al persoonlijke geluksmomenten met elkaar. Nu dagen we iedere maand een collega uit om online een verborgen talent van zichzelf te laten zien, zo zijn we al verrast door een prachtig pianospel en een show van zelfgemaakte tassen. Iedere dag kunnen enkele collega’s zich inschrijven om een dagje op kantoor te werken, als zij daar behoefte aan hebben.

Inmiddels zijn we aan het kijken naar de toekomst. De ervaringen met thuiswerken zijn overwegend positief. Vooral het nog beter kunnen combineren van werk en privé-regeldingen, geconcentreerd kunnen werken en het beperken van onnodige reistijd blijken grote voordelen. Wat gemist wordt zijn de gezelligheid, toevallige ontmoetingen, creatieve sessies en de afwisseling in werkomgeving. De meeste collega’s geven aan in de toekomst ook structureel een groot deel van de week thuis te willen werken, al blijven dagen op kantoor of bij de klant een welkome afwisseling van omgevingDeze nieuwe situatie roept een aantal belangrijke vragen op: wat betekent dit voor de ideale balans? Voor de kantoorinrichting? Voor de thuiswerkplekken? Wat voor effect heeft dit voor de onderlinge verbinding op lange termijnWe gaan de komende tijd met deze vragen aan de slag en maken hiervoor samen een plan, gebaseerd op dverzamelde ervaringen en wensen.

Veel organisaties staan voor dezelfde uitdaging, Ervan uitgaande dat de nieuwe werkweek voor “kantoormensen” zich voor de helft thuis afspeelt en voor de andere helft op kantoor.  Hoe geef je dat structureel vorm en behoud je verbinding? We zijn benieuwd naar jullie ideeën voor de toekomst.

Scroll naar boven