Publicatie promotie-onderzoek: studenten zijn succesvoller in stap naar de arbeidsmarkt door vernieuwende aanpak.

Goede begeleiding van studenten heeft een positief effect op hun intrede op de arbeidsmarkt en de mate waarin zij tevredenheid en succes ervaren met betrekking tot hun werk. Gekeken is naar de effecten van een schaalbare, efficiënte methode die voor iedereen toegankelijk kan zijn.

Het vinden van een eerste echte baan na de studie is voor iedere student een belangrijke, maar ook lastige stap. Een succesvolle transitie naar de arbeidsmarkt is vaak bepalend voor de hele verdere loopbaan. Maar hoe vind je een eerste baan die echt bij je past? Een goede voorbereiding en de juiste loopbaanvaardigheden zijn daarbij onmisbaar.

Gelukkig wordt er in het onderwijs veel gedaan om studenten goed op weg te helpen. Maar veel succesvolle interventies zijn tijdrovend en kostbaar en daarom lang niet voor iedereen beschikbaar. Anna van der Horst (eelloo) heeft promotie-onderzoek gedaan naar het effect van een schaalbare en gedeeltelijk online interventie die studenten daadwerkelijk helpt om proactief loopbaangedrag te ontwikkelen. Het onderzoek toont aan dat studenten proactief loopbaangedrag ontwikkelen tijdens de onderzochte interventie. Daarnaast blijkt dat door de toename in proactief loopbaangedrag studenten werk vinden dat beter bij hen past en waar ze meer tevreden over zijn.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen 392 studenten een eigen online dossier en volgden ze een compacte workshop. De controlegroep bestond uit 79 studenten. In hun eigen dossier kregen de studenten inzicht in hun persoonlijke kwaliteiten met behulp van verschillende online vragenlijsten zoals Persoonlijkheid, Drijfveren en Krachtvelden. Tijdens een workshop kregen ze uitleg over de uitkomsten van de vragenlijsten en maakten ze verschillende opdrachten, waaronder het schrijven van een persoonlijke pitch. In het kader van het onderzoek varieerde de duur van de compacte workshop voor verschillende onderzochte groepen (variërend van 1,5 tot 3,5 uur)

Daarna konden studenten vacatures zoeken gebaseerd op hun persoonlijke profiel. Hiervoor is de vacaturezoeker van eelloo ingezet. Het zoekprofiel bestaat niet alleen uit een functie titel, opleidingsniveau etc., maar heeft ook de mogelijkheid om te zoeken naar vacatures op basis van persoonlijkheidskenmerken, drijfveren of interesses.

De vragenlijsten en opdrachten die de studenten aangeboden kregen, waren gericht op het ontwikkelen van de 4C’s van proactief loopbaangedrag. Control (het besef zelf verantwoordelijk te zijn voor het vormgeven van de loopbaan), curiosity (actief onderzoek van de eigen kwaliteiten en voorkeuren en het verkennen van loopbaankansen), concern (loopbaandoelen stellen en vooruit plannen) en confidence (geloof in eigen kunnen met betrekking tot loopbaanvaardigheden) (Savickas, 2005, 2013).

De effecten van de interventie zijn na afloop ervan gemeten en de studenten zijn vervolgens een half jaar gevolgd. Dat laatste geeft goed inzicht in het blijvende effect van de interventie.

De resultaten zijn ronduit positief. Het onderzoek toont aan dat het met de inzet van deze interventie goed mogelijk is om de juiste loopbaanvaardigheden (proactief loopbaangedrag) te ontwikkelen en vast te houden. Ook blijkt dat studenten die de interventie hadden gevolgd beter passend werk hadden gevonden en daarin meer kwaliteit ervaren dan studenten uit de controlegroep.

Conclusies

De belangrijkste conclusies van het onderzoek samengevat:

  • De combinatie van een online portfolio en een korte workshop helpt studenten betere loopbaanvaardigheden te ontwikkelen.
  • De effecten van de interventie zijn een half jaar later nog steeds aanwezig. Dit werkt op de lange termijn.
  • De ontwikkelde loopbaanvaardigheden zorgen ervoor dat studenten beter passend werk vinden.

Het onderzoek toont aan dat studenten een waardevol en blijvend steuntje in de rug kunnen krijgen met een methode die schaalbaar en efficiënt is. En dat maakt de vertaalslag naar de praktijk eenvoudiger haalbaar.

Journal of Vocational Behavior

Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in Journal of Vocational Behavior:
Van der Horst, A. C., Klehe, U. C., Brenninkmeijer, V., & Coolen, A. C. M. (2021). Facilitating a Succesfull school-to-work transition: Comparing compact career-adaptation interventions.

Klik om het artikel ‘Facilitating a successful school-to-work transition: Comparing compact career-adaptation interventions’ te lezen.

Referenties

Savickas, M. L. (2005). The theory and practice of career construction. In S. D. Brown, & R. W. Lent (Eds.), Career development and counseling: Putting theory and research into work (pp. 42–70). Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Savickas, M. L. (2013). Career construction theory and practice. In S. D. Brown, & R. W. Lent (Eds.), Career development and counselling: Putting theory and research into work (2nd ed., pp. 147–183). Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons.

Meer weten?

Neem contact met ons op via support@eelloo.nl of via 088 1004777. 

Scroll naar boven