Inzetbaarheid laten groeien en bloeien

Hoe een moestuin je inzetbaarheid kan vergroten

Jarenlang heb ik de moestuin hype van een grote blauwe winkelmarktketen weten te negeren. Maar dit jaar stonden er plots acht plantjes te ‘shinen’ op mijn vensterbank. Wat begon als een soort educatief project voor mijn zoon is ontaard in een ware groei-obsessie. Mijn roze nagels heb ik verruild voor groene vingers en een poster van tuinman Lodewijk Hoekstra hangt inmiddels boven mijn bed. Vanochtend betrapte ik mij er zelfs op dat ik wakker werd met de gedachte: ’Zou er nu eindelijk al een tomaatje aan mijn plantje hangen.’ Want op het moment dat het eerste groene steeltje zichtbaar werd (de radijs als ik het mij goed herinner) was ik verkocht. Ik ga dit plantje helemaal tot bloei laten komen. Ik ga zorgen dat ie lekker ‘in zijn kracht’ staat. Ja! Ik wil zijn inzetbaarheid vergroten. Voor het plantje en ook een beetje voor mezelf.

Inzetbaarheid? Ik wou dat ik een plant was

Elk moestuintje heeft zijn eigen verhaal. Bijvoorbeeld het verhaal van de kleurrijke wortel: Hoe vaster de grond, hoe gekker de vorm. Of de verfrissende komkommer: wat extra inspanning, maar de beloning is groot. Deze rakkers kennen hun verhaal en weten wat ze nodig hebben. Heerlijk. Daar kunnen wij mensen en organisaties nog wat van leren. Want wie zijn eigen verhaal kent, weet welk werk en welke werkomgeving bij hem en zijn leven past en heeft meer regie. Om in HR vaktermen te praten: het helpt mensen om met veranderingen om te gaan en passende keuzes te maken zodat hun inzetbaarheid op peil blijft.

Hoe start je met je moestuin?

Elke plant is uniek. Ieder mens is uniek. Jouw verhaal is uniek. Maar de enige overeenkomst is dat verhalen gaan over wie iemand is, als mens. In je verhaal kun je vertellen wat jouw bijzondere bijdrage of waarde is. Wat jij belangrijk vindt. Het is jouw gebruiksaanwijzing om te groeien. Denk eens aan de volgende vragen:

Waar kom je vandaan?
Wat heeft je gevormd?
Wat raakt je?
Welke talenten en capaciteiten heb je?
Welke successen en tegenslagen heb je gekend?
Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd?
Wat inspireert je of wie zijn je helden?

Als je je verhaal kent, is het makkelijker om uit te gaan van je eigen kracht, behoeften en grenzen. Wie vanuit zijn verhaal werkt, hoeft niet passief af te wachten en te hopen dat zijn werkgever het beste uit hem haalt. In plaats daarvan zoek je actief naar de juiste werkomgeving, waar je werk vindt dat past bij jouw behoeften en waar jij een zinvolle bijdrage kan leveren.

Het delen van verhalen zorgt voor onderling begrip, een betere samenwerking en geeft richting. In teams en organisaties ontstaan ook gezamenlijke verhalen, die de individuele verhalen overstijgen. Ook teams en organisaties hebben dus een verhaal, dat steeds weer verteld en aangevuld moet worden.

Wij helpen graag bij de succesvolle oogst

Kweken van groente, fruit en kruiden is leuk, maar succesvol oogsten is best lastig. De eerste radijsjes heb ik trots geplukt, maar ik blijf nog een 'groentje' in de wereld van tuinieren. Gelukkig word ik door EHBM (eerste hulp bij moestuinieren) geholpen bij alle kwaaltjes die mijn plantjes kunnen krijgen. Ook wij helpen je graag verder om te werken aan het inzetten van verhalen binnen jouw organisatie en het tot bloei laten komen van alle medewerkers.

Lees hier onze visie. En ga op zoek naar het verhaal achter alle mensen in je organisatie.

Deze blog is geschreven door Sara Bakker

Nieuwsgierig?

We helpen je graag verder.

Bel Sara

088-100 47 77

Scroll to top