'Het is meer dan alleen "doen"'

Linda Barneveld (42), schoonmaakster (bij Fort 't Hemeltje)

‘Als je iets leuk vindt, word je leergierig. Toen ik zestien was kreeg ik mijn eerste schoonmaakbaantje: iedere avond twee uur op een kantoor. De leidinggevende was een oudere dame, die nooit zei wat je wel of niet moest doen. Ze liep gewoon om de beurt met iedereen een avond mee. Ik voelde me als zestienjarige meteen serieus genomen. Dan maakten we samen schoon en liet ze je intussen zien waar je op kon letten, gewoon door het voor te doen.

‘Je kijkt iedere dag met een frisse blik wat er nodig is’

Schoonmaken is iedere dag hetzelfde en toch weer niet. Het is meer dan alleen “doen” met je blik op oneindig, want dan word je blind voor dingen. Je kijkt iedere dag met een frisse blik wat er nodig is. Ik ben goed met m’n handen en houd er niet zo van om achter een bureau te zitten. Ik ben ook graag voor mensen bezig. Voor mij is het belangrijk dat ik lekker m’n gang kan gaan, dat ik niet het idee heb dat mensen op m’n vingers kijken.

Vanaf mijn achttiende ging ik voltijd werken. Vaak in de avond bij kantoren die liever hebben dat alle medewerkers al naar huis zijn. Maar prettiger is het als ze er gewoon zijn en je met leuke mensen kunt werken, zoals bij de twee banen die ik nu heb. In mijn ochtendbaan maak ik alleen schoon, in de middag zorg ik naast het schoonmaken ook voor de catering. Ze zijn er enthousiast over dat ik naast de standaard lunch ben gaan zorgen dat er iedere dag fruitsalade is, regelmatig soep, gevulde eitjes enzovoort. Dat geeft veel voldoening. Ik ben een zorgzaam type, vind het fijn als mensen blij zijn. En hier heb ik echt het gevoel dat ik erbij hoor.’

Scroll naar boven