'Ik werk volledig vanuit mijn hart'

Benny Hölzken (34), zanger en jongerenwerker

‘Sinds mijn zangopleiding aan het conservatorium doe ik theatershows, concerten en optredens met popbands. Mijn grote droom! Vier jaar geleden werd ik gevraagd mee te helpen bij een brouwerij met een sociale functie. Ik had daar helemaal niet voor geleerd, maar was nieuwsgierig. Nu heb ik de twee leukste banen van de wereld. Een paar avonden per week sta ik in een megaproductie met tweeduizend man in de zaal. Het grootste theaterpodium van Nederland - het Holland Showballet -achter me, kostuums, regengordijnen, rookkanonnen, gigantische LED-schermen… En dan zing ik als frontman een lied. Dat geeft gigantisch veel energie! Mensen kijken tegen je op en willen na de show een handtekening of met je op de foto.

‘Ik heb de twee leukste banen van de wereld’

En dan de volgende ochtend kijkt er niemand tegen me op, maar ben ik dienstbaar als begeleider en vertrouwenspersoon. In de brouwerij help ik jongeren met een gevangenisverleden, psychische stoornissen of tienermoeders om te participeren in de maatschappij. Ze werken in de brouwerij, de winkel of het proeflokaal. Het is een grote passie geworden deze mensen verder te brengen.

Ik werk volledig vanuit mijn hart. Hoe meer ik me open stel, hoe opener de jongere ook naar mij wordt. Soms is iemand door lange depressies gegaan en moet hij weer van de grond af er tegenaan. Dan vraag ik: wat wil jij leren? Hoe wil je jezelf zien over een jaar? Wat wil je kunnen? Prima, daar help ik je bij. Zoals een meisje met een totaal ongelukkige jeugd, agressief en bijdehand, dat niet wist hoe zij het allemaal moest aanpakken. Ik dacht: daar gaan we gewoon verandering in brengen. Ik heb haar op school gezet, haar hier alles geleerd qua horeca en sociale vaardigheden. Na anderhalf jaar had zij haar diploma. Dat je daar een bijdrage aan mag leveren is zó mooi.’

Scroll naar boven