'Je hebt als mens zoveel talenten! Dan is het toch zonde als je steeds hetzelfde doet.'

Wilma Stil (64), multi-jobber

‘Je hebt als mens zoveel talenten! Dan is het toch zonde als je steeds hetzelfde doet. Daarom heb ik allerlei verschillende banen. Ik geniet ervan dat ik vrij en flexibel ben en iedere dag iets anders kan doen. Zo werk ik bij een groot onderzoeksbureau. Daarvoor interview ik in een paarse hes mensen over het openbaar vervoer, ga met lipstick op in een mantelpakje naar mensen thuis om te horen of het wmo-loket van de gemeente goed werkt, of ga naar jongeren tussen 18 en 25 voor een enquête van de GGD.

Iedere dag kom ik heel verschillende mensen tegen en maak ik van alles mee. Ik moet kunnen inschatten hoe ze zijn, hoe ik ze het beste kan aanspreken om ze in hun waarde te laten en tegelijk binnen de tijd die ik heb het gesprek te voeren. Want ik hou van mensen en hou van praten en luisteren, maar ik hou er ook van om me aan mijn doel te houden waarvoor ik bij hen ben.

 ‘Dan denk ik: heel Europa ligt aan m’n voeten’

Eén avond per week werk ik in het buurthuis. En soms ben ik vier tot twaalf dagen weg als reisleidster op riviercruises over de Rijn, Moezel of Westerschelde. In de drukke zomermaanden werk ik – in Oudhollandse klederdracht – op een kaas- en klompenboerderij. Daar komen bijvoorbeeld mensen met een privégids en dan vertel ik niet alleen hoe kaas en klompen worden gemaakt, maar ook over de achtergrond van de Nederlandse cultuur, waarover ik van alles heb uitgezocht.

Ik vraag altijd als mensen uit Australië, Canada of Zuid-Afrika komen of ze Nederlandse wortels hebben. Dat leidt tot verrassende gesprekken. En als er dan ’s avonds, als alle bussen zijn vertrokken, zo’n twintig campers op het parkeerterrein staan, denk ik: heel Europa ligt aan m’n voeten.’

Scroll naar boven