‘Je kunt echt iets toevoegen aan het welzijn van een gezin’

Sandra Mur-Bekaert (38), hondengedragstherapeut en manager

‘Tot voor drie jaar had ik een managementbaan in de ontwikkeling en het beheer van sportscholen, zwembaden, schaatsbanen... Ik mocht grote teams leiden, mooie accommodaties bouwen, kreeg super leuke opdrachten. Toch kriebelde het: het voelde niet van mij. Mijn partner had een eigen onderneming met een hondenschool, uitlaatservice en gedragstherapie. Ik stond zo achter de visie dat we besloten dat ik zou instappen. Ik volgde de opleiding tot hondengedragstherapeut en doe het management. Voor mij is kennisniveau belangrijk: ik wil zeker weten dat ik het juiste overdraag en boven de stof sta.

‘Ik wil zeker weten dat ik het juiste overdraag en boven de stof sta’

Veel werk in de hondenbranche hangt in de hobbysfeer, maar voor ons is het serieus werk. We geloven er écht in. We trainen bijvoorbeeld niet in een overdekte hal of schuur, wat gebruikelijk is bij hondentrainingen, maar gaan de straat op in de buurt waar een puppy woont en zijn eigen uitdagingen tegenkomt. Want het maakt natuurlijk heel veel uit of je in de binnenstad van Amsterdam woont of in een buitenwijk van Aalsmeer.

We zien het hondje als individu, als een huisgenoot. Waar ik altijd heel blij van word is inzicht: als de eigenaar er open voor staat wat de hond nodig heeft en dat gaat toepassen. Als gedragstherapeut krijg ik vragen als: het hondje dat in ons gezin kwam, zit nu doodsbang in een hoekje, hoe kan dat? We kunnen hem niet aaien, niet aanlijnen, niet met hem naar buiten waar hij kan plassen. Mijn eerste vraag is dan: hebben jullie tijd en energie om daaraan te werken? Daarna kijken we wat we eraan kunnen doen om het hondje zich veiliger te laten voelen. Vaak lukt dat. Het geeft voldoening dat ik écht iets kan toevoegen aan het welzijn van een gezin.’

Scroll naar boven