'Je ogen zijn je leermeesters'

Leon Klaassen Bos (48), ontwerper

‘Mijn oma zei altijd: “Alsjeblieft, doe wat je leuk vindt.” Voor mij was dat dus heel normaal, ik wist niet beter. Ik was als kind al heel druk met het tekenen van sprookjeskleding. Op elfjarige leeftijd ontwierp ik mijn eerste kledingstuk, op mijn twaalfde had ik mijn eerste klant en toen ik op mijn zestiende hoorde van een landelijke wedstrijd schreef ik me gewoon in. Ik werd derde. Ontwerpen werd vanaf toen mijn toekomst waar ik al mijn passie voor moois in kwijt kan.

‘Mijn oma zei altijd: “Alsjeblieft, doe wat je leuk vindt.”’

Je ogen zijn je leermeesters. Die ogen van mij waren een paar enorme sponzen. Alles zoog ik op: tv-beelden, tijdschriftfoto’s, mode op straat. Het hoefde niet mijn smaak te zijn, maar ik leerde wel wat goed was en waarom. Ik vond het heel logisch dat een kledingstuk moest vloeien om het lichaam heen, maar realiseerde me dat ik geen volleerd kleermaker was. Ik meldde me aan bij de mode-academie en stapte het jaar erop over naar de couture-academie. Dat legde de basis om de verfijning te begrijpen die ik later in Parijs leerde.

In mijn masterclasses voor jonge ontwerpers en kleermakers benadruk ik altijd authenticiteit en signatuur. Heb je empathie met je omgeving? Ik wil altijd goed blijven luisteren voor wie ik het doe, blijven voelen wat de tijdgeest is, ontvankelijk en met interesse kijken naar de wereld waarin we wonen. Daardoor krijg je zoveel informatie! Dan kun je iets maken wat nieuw is, maar niet zo nieuw dat mensen het raar gaan vinden. In mijn ontwerpen zit altijd verleiding, zonder ordinair te zijn. Ik doe dingen met mijn ontwerpen waardoor je er langer, jonger of sexyer uit gaat zien en het is prachtig om te zien dat mijn klant dat merkt zonder dat ik het hoef uit te leggen.’

Scroll naar boven