‘Veel mensen denken dat je moet kiezen, maar ik heb juist twee banen’

Thomas Baggerman (30), onderzoek-docent en jazzgitarist

‘Drieënhalve dag per week ben ik onderzoek-docent bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Deze studie ontstond omdat er een groep is in Nederland die minder zelfredzaam is, maar wel overal te maken heeft met wetten, regels, toeslagen, uitkeringen… Deze mensen komen met complexe vragen waarop de loketten van UWV, Belastingdienst of Gemeente niet altijd pasklare antwoorden hebben. Je hebt dan maatwerk en onderzoekend vermogen nodig. Dat probeer ik onze studenten aan te leren, zodat zij later cliënten of instanties kunnen helpen.

Ik begeleid studenten die net van havo of mbo komen. Het verschil tussen hun eerste jaar en het moment dat ze afstuderen is zo groot! Het is een ongelooflijk betekenisvolle periode in hun leven, waarin ik een kleine rol mag spelen. Zo nodigde ik een studente uit die stage liep bij de gemeente. Ze vertelde over een man die bekendstond om zijn agressie aan het loket. Ze ging niet in de verdediging, maar vroeg door waarom hij zo boos was, waarop hij begon te huilen. Ze paste toe wat ze hier had geleerd en liet de klas zien dat zelfs een 22-jarige al iets kan betekenen in het echte werk. De medestudenten hingen aan haar lippen.

‘Bij een goed optreden stijg je boven jezelf uit, dat is onbeschrijfelijk’

Naast mijn werk als onderzoek-docent treed ik op als jazzgitarist – gypsy jazz – samen met mijn broertje en zijn vriendin. Vanaf mijn elfde speelde ik gitaar, maar toen ik op mijn zestiende het Rosenberg Trio zag spelen, wist ik: dit wil ik ook kunnen. Samen muziek maken is een diepe ervaring. Bij een goed optreden stijg je boven jezelf uit, dat is onbeschrijfelijk. We treden overal op, waaronder het jaarlijkse Django Reinhardt festival bij Parijs. Veel mensen denken dat je moet kiezen, maar bij mij werkt het juist goed om mijn twee banen te combineren. Ik zie constant inspirerende parallellen: onderwijs is ook optreden en improviseren!’

Scroll naar boven