Alternatief voor Performancemanagement? Voer zinvolle gesprekken over werk en toekomst

Er valt een hoop af te dingen op het ‘oude’ performance management. Managers en medewerkers klagen over inspiratieloze gesprekken waarbij lijstjes worden afgewerkt. De statische en eenzijdige gesprekkencyclus sluit al lang niet meer aan bij de dynamische werkelijkheid. Kortom, mensen voeren gesprekken die ze niet zinvol vinden en voegen zich naar het systeem. Het kost een hoop tijd en geld en levert weinig op.

Afscheid van de wortel en de stok

Waarom levert het weinig op? Het ‘oude’ performance management is gebaseerd op het principe van de wortel en de stok. Het idee hierbij is dat mensen gemotiveerd worden om goede prestaties te leveren door gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te bestraffen. Geen enkel onderzoek heeft echter kunnen aantonen dat dit leidt tot betere prestaties of meer gemotiveerde medewerkers. Gek eigenlijk dat we hier dan met zijn allen zoveel tijd en energie in steken….

Wat we inmiddels weten is dat de meeste mensen graag vanuit zichzelf het goede willen doen. Medewerkers zijn dus eigenlijk al gemotiveerd om te presteren. Wat ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen? Autonomie in het werk, verbondenheid met collega’s, een rol die aansluit bij hun talenten en ambities, oprechte aandacht voor wie ze zijn en een eerlijke beloning.

Het is dan ook niet vreemd dat vele bedrijven afscheid nemen van hun beoordelingsproces en op zoek gaan naar een gesprekkencyclus die past bij deze tijd. Voor deze organisaties hebben wij een alternatief ontwikkeld: RH Performance management. RH staat voor de omkering van HR: de mens centraal in het werk.

Focus op talentontwikkeling en toekomst

In RH Performance management staat de mens centraal. Wat betekent dit?

  • Medewerkers pakken regie over hun eigen ontwikkeling, bijvoorbeeld door eigen doelen te stellen en feedback te verzamelen bij meerdere collega’s
  • Medewerkers weten waar ze goed in zijn, waar ze naartoe willen groeien en wat hen betekenis geeft
  • Medewerkers gaan in gesprek om hun talent te versterken en hun persoonlijke doelen te verbinden aan die van het team en de organisatie zodat ze optimaal van waarde zijn.

Meer weten over RH Performance management? Download onze visie of bekijk onze concrete aanpak van slimme tools en advies op: https://eelloo.nl/performancemanagement

Ook zinvolle gesprekken voeren over werk en toekomst?

Inge en Bert vertellen je graag hoe.
088-1004700

Scroll naar boven